顯示圖片
警犬再自白 - 陳嘉銘
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/%E9%99%B3%E5%98%89%E9%8A%98/daily/article/20190921/20772101

警犬再自白 - 陳嘉銘

資料圖片

做瑪蓮萊,做到我咁,算好喇,有份工,有人帶,係辛苦,但有伙記一齊出差,開心㗎。最近知道有狗狗老差骨退役,俾人領養去澳洲!澳洲喎,坐飛機,藍天白雲,落機就有大草地!我想到都流口水,遲吓退休都想去;所以我俾心機打工㗎!政府總部外面都有大草地,但狗唔入得,咁算啦,反正有集會,我都有機會出差入去行吓。

老實講我暫時唔想退休,因為我仲想查單自殺案!都係我哋狗師兄嚟,五年前佢同伙記行行吓,突然狂跑去北角海邊跳咗落去!嗰陣我未入行,但係之後聽行家講,都莫名其妙,工作壓力大咩?預咗㗎啦!我哋瑪蓮萊,天生忍得,而且我信伙記,叫我Come啦,Attack啦,我會照做;喺學堂我考第一㗎,有乜過意唔去要跳海呢?

不過最近唔講得笑,有個狗師兄,出差時候瀨屎喎!哎呀,我哋好忍得嘛,連對面街有心儀對象行過,我想交配都要忍到頭暈!呢啲就係我哋優良血統囉。我仲未有機會問個師兄,做乜忍唔住要大便呢?當日港鐵站個地好屙啲咩?

話時話,幾日冇見嗰位瀨屎師兄,唔通佢唔舒服?我都病過㗎。早輪有伙記帶我出去做嘢,現場明明睇落熱鬧又好玩吖,有人唱歌,有人叫吓,又有人用光照來照去,好得意呀。我都想跳舞唱歌,不過我專業嘅,忍得。

然後有人指住我伙記,叫咗聲「警犬」!搞乜呀你哋?我先係警犬呀,叫錯隔嚟人狗不分喇!於是我開口鬧兩句啦,反而我伙記好克制呀,一直冇出聲;我淨係用鼻聞到佢陣情緒怪怪地,似嬲啦,又唔忿氣啦,又攰攰地咁。伙記你冇事嘛?可以同我呻喎,你陣除咁怪嘅?

我啱啱覺得怪,就見前面有煙喇!放煙花?正喎!但係陣味咁怪嘅?仲怪過我身邊伙記陣除。嘩!跟住越來越多煙!我聞過毒品,都唔覺原來仲有嘢可以咁攻鼻,眼淚鼻涕開水喉咁!毒煙?

我望一望身邊伙記,貴姓呀?你成個豬面具擺上頭做乜?嚇得我!講笑啫,聞慣你陣除,隔九條街都知係你啦!不過啲煙真係好攻鼻,搞邊科?明明我嗅覺比人類強六千倍,而家都分唔到邊個打邊個。喂伙記,恐襲咩?後退啦,唔好俾敵人啲煙傷到呀!但係伙記好勇,一直向前,不過我真係頂唔順……後來我都頭昏腦脹,稍為清醒啲,先知自己去咗醫院。伙記唔見咗,希望佢冇事,我就要同關二哥還神喇。

聞到煙,所以病囉。不過醫生話我後生,強壯冇事,梗係啦,我專業嘛!不過我始終想唔通嗰晚搞乜。直至有晚,伙記帶我出去,又見到嗰個醫生!不過今次唔係佢一個,仲有其他獸醫一齊叫口號,又畫咗幾幅我哋狗戴豬面具個樣,仲話警察唔應該帶警犬出去放煙喎!吓!伙記,原來係你扮豬放煙㗎?乜豬會放煙嘅咩?大家都係哺乳類,真係聞所未聞!咁以後帶我出去,一齊扮豬得唔得?

之後我又出咗去幾次聞煙,我唔怕呀,係攻鼻啲,最多就閉氣啦,我好忍得!反而我最擔心係伙記。人哋話「扮豬食老虎」啫,幾時有人話扮豬吸毒氣㗎?最怕係每次放煙之前,我都聞到伙記陣除,嗰陣情緒怪味,又嬲又怨好似好激動咁,我好擔心!我聞得一兩次,就知有伙記將會放煙喇!有幾次我甚至懷疑,伙記情緒陣除,根本就係毒煙。

我最驚嗰次,係去機場!伙記帶我去啦,我以為去送機,之前話狗狗老差骨退役嘛,要坐飛機去澳洲,咁我哋去餞行,好正常啫。但伙記帶我喺機場外面兜來兜去,見有人行吓唱吓歌咁,唔知做乜,我就聞到有陣好嬲嘅味喇;但係最複雜陣味,係啲伙記!我即刻感覺到,就會放煙喇!死喇,我突然醒起要坐飛機個退役老狗,可能喺機場大樓困喺箱裏面,或者麻醉咗等上機,如果放毒煙,點算?會窒息㗎!佢老喇,會頂唔順!

之後有冇放煙,我都唔想理喇,返到警署當贏啦!我淨係聞到伙記陣除,都好不安,好似隨時會放煙咁!真係想熊抱佢,大家攰啦;我都食唔落,肚屙好幾次,好彩冇出差時失禮咋!據聞上次個瀨屎師兄返咗暫託家庭,唉,佢就好啦,我都想休息吓。而家出得去做嘢,人哋唱歌事小,伙記陣除事大,連我都驚,真係想去散心!

終於嗰日,伙記帶我去北角,現場陣味複雜到,衰過屎屎尿尿!我都唔知做乜,有人叫得大聲過我;喂老友,我都有情緒,你睇人哋本來唱歌啫,你做乜模仿我去大叫鬧人?我第一次大膽到唔理咁多,掉頭就跑!伙記拉我唔住,反正佢唔得閒;佢情緒陣味好大,又要放煙啩,希望佢冇事啦,我走先!

我跑得兩步,先醒起,北角!呢度係北角!五年前狗師兄就喺附近跳海!我忽然明白,呢件自殺案,不足為外人道,但係我似乎知道真相。我停低咗,冇再跑,雖然都想跳海,但我更想藍天白雲大草地,空氣清新,狗會感動。

四周圍都有陣好激動嘅味道,我只希望呢陣除係假嘅。如果一切虛構,我可以再自白另一番感受。
(注:本欄每周由不同作者執筆。)

陳嘉銘

下一則
下一則
民主的代價? (王偉雄)
Good1Bad02019/09/21, 8:41:03 晚上
本貼文共有 1 個回覆
#2019/09/21, 9:10:42 晚上
本貼文共有 1 個回覆
回覆創意臺