顯示圖片
【蕭生大好友】蕭若元借沈大師揶揄淡友:睇唔到美國經濟點解會衰退
昨日蕭若元在其創辦的網台《謎米香港》發表18分鐘的影片,大談美債孳息率倒掛會否觸發衰退的問題。蕭若元斬釘截鐵地表示「今日嘅美國經濟,我要話畀大家聽,係非常健康嘅,點解?美國通貨膨脹率全部都係within forecast,你睇唔到點解會衰退。」更指,「其實只要冇一個泡沫爆破,今時今日美國經濟陷入衰退幾乎唔存在。」

蕭若元解釋,自從格林斯潘年代開始,聯儲局懂得於經濟過熱之前超前控制通脹,而未於經濟衰退出現前便會提早減息,令經濟避免步入衰退。美國目前擁有非常多的數據,足夠作出即時反應。

蕭若元認為,「真正嘅世界危機係中國泡沫爆破,中國而家估計負債七百幾萬億,係歷史上呢係未嘗試過有人咁多債,閉關咗害唔到出面,但佢自己嘅經濟需求contract,就會令到世界需求減少。」

他不點名批評有人過去一年不停持續講,美國將會陷入大衰退、股市大跌,因為孳息曲綫將會倒掛。他認為,「講咗一年,如果你不停咁講,總有一日會靈…預言股市大跌,就好似沈大師預言樓市大跌,預言咗20年終有一日會跌。」

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20190327/59418112?fbclid=IwAR3W5Cj7ho8SdfHeZ5V0h-sPwH7BrougLqXT6LBWlB4XvOcNfjSwxr1fdYk
Good1Bad02019/03/28, 12:50:51 凌晨
本貼文共有 3 個回覆
聽到燒山咁講,我心都變踏實了,即刻有晒方向點樣預測美國經濟走勢
#2019/03/28, 12:51:07 凌晨
終極一押,投資路上終於點亮了明燈,多謝燒山。
#2019/03/28, 12:51:18 凌晨
佢係咪冇睇外媒,已講緊要收緊,
#2019/03/28, 1:32:54 凌晨
本貼文共有 3 個回覆
回覆財經臺