顯示圖片
嘉道理買起瑞士私人銀行錢滾錢 獨不沾人仔
富豪有錢都好煩惱嘅,要思量放去邊度最安全,以防有乜嘢政治風險一鋪清袋。

上個月底公佈業績嘅中電控股(2),宣佈全年每股派息$3.02,咪睇少呢幾蚊雞股息,我宗菁華計過,單是過去15年,每股中電總共派發$40.63股息,嘉道理家族揸住4.75億股,單是過去15年就袋左$193億啦。咁多錢好似年年從天而降咁,如何管理呢?

與其聘私人銀行家去管,嘉道理家族索性喺瑞士買起間私人銀行,直頭當係生意咁樣去「錢揾錢」,2014年嘉道理家族與在中東起家嘅猶太Lawi家族;

以及來自敘利亞的瑞士金融家族Dwek,夾份買起瑞士成間私人銀行Hyposwiss Private Bank,呢三個猶太家族既祖先,都經歷過苦難,大家同聲同氣又大把錢,請專人管不如幫埋其他嘅猶太鄉里管埋啲錢喇,喺瑞士日內瓦私人銀行林立,嘉道理呢間私人銀行好低調,招牌細到不得了,不過幢銀行後面,有座猶太教堂,幾粒「大衛星」係後邊射住射住呢間私人銀行,你都咪話猶太佬唔信邪呀,如果唔係點見得佢哋啲財富越滾越大?

間私人銀行手頭管理嘅資產有46億法郎,差唔多368億港元,不過有一點值得參考,佢哋手頭揸住嘅貨幣,超過50%美元,20%歐羅,英鎊及法郎超過30%,人民幣?冇囉。可想而知呢班猶太金融家幾謹慎呢!

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20190312/2_658500_0/-%E6%8F%B8%E4%B8%AD%E9%9B%BB15%E5%B9%B4%E6%94%B6%E6%81%AF193%E5%84%84-%E5%98%89%E9%81%93%E7%90%86%E8%B2%B7%E8%B5%B7%E7%91%9E%E5%A3%AB%E7%A7%81%E4%BA%BA%E9%8A%80%E8%A1%8C%E9%8C%A2%E6%BB%BE%E9%8C%A2-%E7%8D%A8%E4%B8%8D%E6%B2%BE%E4%BA%BA%E4%BB%94
Good1Bad02019/03/12, 3:07:33 下午
本貼文共有 6 個回覆
#2019/03/12, 3:09:16 下午
#2019/03/12, 3:09:20 下午
真正大富翁
#2019/03/12, 5:13:42 下午
老美要打擊支那四方八面而來的間諜攻擊、經濟打擊,一定會打殘支那經濟,最理想係打到人仔都殘埋,等佢無咁多錢去做間碟活動。
唔掂人仔是明智決定,成哥都一早走人啦。
#2019/04/30, 5:16:34 下午
點先可以識到佢??
#2019/04/30, 10:11:44 晚上
點先可以識到佢??

佢鍾意跑車, 去頂級跑車展撞下運氣喇

#2019/05/01, 12:57:44 凌晨
本貼文共有 6 個回覆
回覆財經臺