顯示圖片
【再剃眼眉?】ViuTV撼贏無綫製作除夕倒數活動 搵林子祥及《造星》囝囝撐場
https://hk.entertainment.appledaily.com/enews/realtime/article/20181228/59080169

2018年12月28日

【再剃眼眉?】ViuTV撼贏無綫製作除夕倒數活動 搵林子祥及《造星》囝囝撐場

ViuTV撼贏無綫做倒數及煙花直播。
建立時間 (HKT): 1228 17:22

以前乜嘢大型活動都畀無綫包攬播映權,但隨住另一免費電視ViuTV嘅出現,對大台成威脅。除咗今年4月舉行嘅香港電影金像獎頒獎典禮,ViuTV撼贏無綫攞到獨家播映權之外,早幾個月嘅俄羅斯世界盃,ViuTV亦攞咗香港免費電視獨家播映權,佢哋直播多場賽事都有高收視,遠遠拋離咗無綫。

估唔到2018年完結之前,ViuTV再嚟多鑊,就係今個月31日晚11點喺尖沙嘴文化中心外舉行嘅「香港除夕倒數」,ViuTV首次撼贏無綫攞到製作同直播播映權。呢個除夕倒數同放煙花大型活動,係由香港旅遊發展局搞,然後公開畀人投標搞製作同直播,過去10年都係無綫投得,無綫今次亦志在必得,點知今年畀ViuTV投到。

據《蘋果》了解,由於睇倒數煙花多數係年青人,所以ViuTV投標時就針對呢點,走年青人方向,另一樣嘢,係大台每年都要收旅發局好大筆製作費,聽講係數百萬,今次ViuTV開出個價錢畀大台低,喺呢兩個原因下,ViuTV咪中標囉,聽聞大台管理層對今次畀ViuTV搶飯碗嬲到震呢!

ViuTV噚晚已經喺facebook上載咗除夕當晚宣傳片,表演嘉賓有林子祥、AGA等等之外,當然唔少得佢哋喺《全民造星》打造出嚟嘅新男團Mirror同Error啦,Mirror同Error勁多fans,睇怕到時一定迫爆文化中心呢!

對此ViuTV公關今日回應《蘋果》話:「ViuTV非常高興今年能夠與香港旅遊發展局第一次合作《香港除夕倒數》。當晚出席的歌手包括有林子祥、劉卓昕、AGA、駱振偉、黃劍文、男子組合Mirror及 Error,將會載歌載舞,以精彩的表演同香港觀眾歡度除夕,迎接新的一年。ViuTV99台及網上平台將於31號晚上11時直播現場盛況。」

精選娛聞,喺晒《娛果》
http://fb.com/appledailyent

林子祥擔任表演嘉賓。(ViuTV截圖)

Mirror嘅出現一定吸引大班fans到場。(資料圖片)

Error又有份出騷啦。(網上圖片)

AGA係表演嘉賓之一。(ViuTV截圖)
Good1Bad02018/12/29, 11:04:10 晚上
本貼文共有 2 個回覆
#2018/12/29, 11:48:18 晚上
原來唔係CCTVB包左架
#2018/12/31, 1:38:04 凌晨
本貼文共有 2 個回覆
回覆娛樂臺