顯示圖片
華為任正非個女被捕單嘢,有幾點想討論吓:
華為任正非個女被捕單嘢,有幾點想討論吓:

1:任正非個大女,點解姓孟?有傳任正非受恩於妻子孟軍一家,所以入贅孟家。至於任正非就曾解釋過,喺外父身上學到唔少嘢,所以畀個女跟公公姓。至於孟晚舟本人曾講過,名係佢16歲時自己改,跟母親姓。至於任正非同孟軍都生個咗個仔,都係跟阿媽姓,叫孟平。

2:至於後生遙遙嘅任正非細女其實係姓姚,叫姚安娜(Annebel Yao),都係跟阿媽姓,即係任正非第二任妻子姚凌。本來冇人知有呢個女,直至佢應邀出席巴黎名媛舞會Le Bal des Débutantes,仲高調接受專訪,先有人知佢嘅存在。哈佛學生,讀計算機科學,同何猷君、何超欣係Friend,今次可以出席上個月嘅舞會,都係何超欣推薦。

3:中國嘅華為細女上個月底,舞會上同比利時王子一跳成名,呢頭先晉身名媛新貴;今個月同父異母嘅家姐就畀人搵拉咗,唔知佢啲朋友仔,會唔會突然消失晒?《Crazy Rich Asian》應該可以有新劇本寫到。
4:與此同時,同為上流社會二代,澳門嘅何猷君今日隻創夢天地(1119)掛牌,全日收報6.03元,低上市價6.6元9%。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20181206/58998085?fbclid=IwAR1snaUkJIQMrfR8Jv2cd6UQs0c3vuzEx881rGXRslWeqkOBtwZ42JmRriw
Good0Bad02018/12/07, 12:50:23 凌晨
本貼文共有 3 個回覆
#2018/12/07, 12:50:41 凌晨
#2018/12/07, 12:50:44 凌晨
#2019/01/09, 2:03:51 下午
本貼文共有 3 個回覆
回覆財經臺